Kategórie
 
 
 
 
 
Piatok, 14. jún 2019
Štítky - dnes módny hit, v minulosti symbol smrti

Army a military look nikdy nevyjde z módy, aj momentálne zažíva svoju renesanciu. Jeho neoddeliteľnou súčasťou sú aj drobné doplnky, ako sú slnečné okuliare typu pilotky, paracordové šperky a hodinky, alebo aj štítky, ktoré sa nosia ako náhrdelník. Sú dostupné v rôznych farbách, môžete si ich sami nadizajnovať vašimi údajmi, obľúbeným citátom, ako aj dôležitými dátumami zo svojho života. Viete však, odkiaľ pochádzajú a ako sa ich temná minulosť postupne zmenila v žiarivú budúcnosť? Tak neváhajte čítať ďalej…

Vojenské využitie

Z armádneho pohľadu sa jedná o špecifický typ identifikačných značiek, ktoré nosí vojenský personál. Primárne slúžia na identifikáciu zranených alebo padlých vojakov. Odborná literatúra datuje ich oficiálne zrodenie na roky 1851-1866 počas povstania v Taipingu. Z ľahkosťou by sme mohli teda povedať, že ako mnohé iné veci, aj štítky vynašli v Číne. Toto tvrdenie však celkom neustojí, keďže sa vojaci vynaliezavo označovali už dávno pred týmto momentom.

 

Starovek

Verte či nie, najstaršia zmienka o podobných predmetoch, ako sú dnešné štítky, pochádza až zo starovekého Grécka, priamo zo Sparty. Než Spartania odišli do bitky, napísali alebo vyrezali svoje mená ná krátke paličky, ktoré si priviazali k ľavému zápästiu. Typ značky používali aj v Ríme, každý jeden legionár dostal malý olovený disk s názvom légie a svojimi iniciálkami. Bol pripevnený na koženú šnúrku, ktorú si legionár zaviazal okolo krku.   

 

Povstanie v Taipingu (1851-1866)

Vojaci cisárskej armády aj povstalci nosili veľmi originálny štítok, vyrobený z dreva. Ten si upevnili na svoj opasok, aby ich v prípade zranenia alebo smrti vedeli identifikovať. Obsahoval meno a vek vojaka, dátum nástupu a taktiež ich zaradenie a oddiel.

 

Americká občianska vojna (1861-1865)

Ihneď po vypuknutí občianskej vojny bolo jednoznačné, že si vyžiada veľa obetí. Vojaci však boli ochotní dať svoje životy za vyšší, vznešený cieľ. Každý vojak vedel, že môže padnúť v boji, preto sa aj snažili riadne označiť. Na vnútro svojich plášťov si pripli alebo prišili papierik s menom a domácou adresou, alebo si tieto údaje vyryli do mäkkej spony opaska.

 

Francúzsko-Pruská vojna (1870-1871)

Ozajstným prevratným riešení vo vývoji štítkov bol model z čias Francúzsko-Pruskej vojny. Počas Rakúsko-Pruskej vojny zahynulo množstvo vojakov, ktorých však nedokázali identifikovať, preto vláda pristúpila k zavedeniu povinný štítkov pre vojenský personál. Ako vzor si vybrali psie značky “Hundenmarken” , ktoré sa už v tej dobe používali v Berlíne. Mal ich na obojku každý pes, ktorého majiteľ zaplatil príslušnú daň za psa.  Pravdepodobne z tohto termínu pochádza aj anglosaský výraz “dog tag”.

 

I.svetová vojna (1914-1918)

Vývoj dog tagov v predvojnovom období a na začiatku vojny bol rozdielny v Európe a v Amerike. Systém štítkov vystriedal identifikačné karty u britských vojsk nariadením 287 z roku 1916. Podľa neho dostal povinne každý vojak dve značky. Prvá zelenej farby bola pripevnená na šnúrku okolo krku a mala ostať na tele vojaka pre jeho identifikáciu. Druhá, červená bola pripevnená k prvej značke a slúžila pre administratívne účely v prípade smrti. Okrem toho si mohli námorníci zaobstarať aj nepovinné náramky z nehrdzavejúcich materiálov, keďže oficiálne štítky dlhšie ponorenie do vody nemuseli vydržať. Americké vojská zaviedli nariadením 204 z roku 1906 povinné označenie svojich vojakov. Každý vojak mal mať identifikátor veľkosti strieborného poldolára primeranej hrúbky, ktorý obsahoval meno, hodnosť a oddiel vojaka. Toto nariadenie bolo novelizované v roku 1916 a počet štítkov každého vojaka zmenený z 1 kusu na 2.

 

Slovensko:

Každý profesionálny vojak dostáva pri prijatí alebo vymenovaní do dočasnej štátnej služby osobnú identifikačnú známku, čiže dva kovové identifikačné štítky s kovovou retiazkou. Súprava pozostáva z dvoch štítkov s gumovou ochranou okrajov a dvoch retiazok. Štítok je vyrobený z antikoróznej žiaruvzdornej ocele a má rozmery: dĺžka 50 mm, šírka 28 mm, hrúbka 1 mm a priemer otvoru pre retiazku je 6 mm. Na štítku je vyrazené (písmenami veľkej tlačenej abecedy bez diakritiky) meno, priezvisko, rodné číslo a krvná skupina vojaka. K štítkom sú dodané dve retiazky dĺžky 120 mm a 670 mm, vyhotovené z tej istej látky, ako samotné štítky.


 

Medicínske využitie

Informácia môže zachrániť život. Týmto mottom sa riadi aj medicína, preto nájdeme v tejto oblasti široké využitie značiek. Zranený človek často nie je pri vedomí a dodatočné informácie o jeho zdravotnom stave sú pre lekárov podstatné. Najznámejšie sú štítky s krvnou skupinou a Rh faktorom osoby, ale nájdeme tu napríklad aj štítky s uvedenou diagnózou ako sú srdcovo-cievne choroby, epilepsia, diabetes, rôzne formy alergie atď. Zaraďujeme sem ale aj značky pre prípad núdze, ktoré obsahujú kontaktné informácie blízkej osoby.

 

Móda

Militaristický imidž prenikol do širších módnych kruhov. Na trhu nájdeme rôzne kúsky štítkov od tých najjednoduchších až po diamantmi zdobené unikáty. U nás bohužial miliónové prevedenia nenájdete, ale klasické štítky sú pre každého dostupné v 3 farebných variantoch: zlatej, striebornej a čiernej.  Na výrobu jedinečného darčeka si tak stačí vybrať farbu, naťukať text a štítky na mieru ku vám poputujú už do dňa :-)

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia