Kategórie
 
 
 
 
 
Streda, 18. marec 2020
5 primitívnych spôsobov varenia, ktoré vám aj v dnešnej dobe môžu zachrániť život

Určite sa zhodneme, že už od nepamäti boli ľudia vynaliezaví a využívali iba to, čo im poskytla príroda. Pozrime sa spoločne na spôsoby varenia, ktoré sa využívali kedysi a ešte dnes nám môžu pomôcť aby sme nezostali hladný v nepriaznivých podmienkach...

 

Určite sa zhodneme, že už od nepamäti boli ľudia vynaliezaví a využívali iba to, čo im poskytla príroda. Nemali panvice, hrnce ani sporáky a predsa prežili a zaobstarali si úpravu pokrmu. Všetko to začalo objavením ohňa a dospelo to až po dnešné spracovanie potravy s použitím pomôcok ako sú nože, lyžice, hrnce a dokonca aj kuchynské roboty, ktoré nám uľahčujú prácu ale nás aj oberajú o fantáziu pri príprave jedla. To ale neznamená že by sme sa mali s touto skutočnosťou zmieriť, práve naopak, mali by sme sa neustále zdokonalovať vo varení, pretože sa nám to môže zísť pri neočakávaných situáciách, ktoré si myslíme že nemôžu „nikdy“ u nás nastať.

Či už kempujete alebo sa budete nachádzať v skutočne núdzovej situácii, existuje 5 primitívnych spôsobov varenia, o ktorých by ste sa mali dozvedieť ešte dnes.

 

1. Varenie na uhlí vo veľkých listoch

Ide o veľmi podobný spôsob ako pri príprave jedla v alobale, t.j. v hliníkovej fólii. Rozdiel je však v tom, že namiesto alobalu, budeme používať jedlé listy.

Najskôr musíme pripraviť pomalý oheň a následne ho zahasiť. Tým vznikne horúca pahreba, na ktorú vkladáme uhlie. Uhlie by malo byť horúce, avšak nemalo by horieť.

Kým sa uhlie zahrieva v pahrebe, nájdeme niekoľko veľmi veľkých listov, ktoré môžeme použiť na zabalenie jedla. Pamätajme, že listy musia byť dostatočne veľké, aby sa dali omotať okolo pripravovaného jedla, ale tiež musia byť netoxické, preto vyberáme iba listy, ktoré poznáme.

Veľmi častým a dobrým príkladom sú listy lopúcha. Tieto listy sú skutočne veľké a pružné, takže pre tento spôsob prípravy chutného a šťavnatého jedla sú ideálne.

Odporúčame: po tom, čo nájdeme vhodné listy, odporúčame sa rozhliadnuť

po vhodných flexibilných prútoch, koreňoch, ktorými môžeme zviazať a lepšie spevniť už zabalené jedlo v listoch.

Ak je jedlo zabalené a uhlíky sú už horúce, položíme jedlo na uhlíky. Pomocou palice dáme časť horúceho uhlia priamo na pokrm zhora tak, aby sa mohol variť na oboch stranách. Samozrejme, horné uhlíky vymieňame častejšie, aby sme zabránili ich vyhasnutiu.

 

2. Grilovanie na ohni

Čo sa týka grilovania jedla na ohni, nie je tento spôsob veľmi odlišný od grilovania v kuchynskej rúre.

Jediný rozdiel je v tom, že pri ohni možno nebudete mať panvicu, do ktorej by ste mohli položiť jedlo, takže budete musieť postaviť niečo, čo dokáže udržať jedlo nad ohňom bez toho, aby spadlo do pahreby.

Samozrejme, aj na toto máme riešenie v podobe pevných prútov z brezy a vŕby. Je možné ich použiť na grilovanie na otvorenom ohni, pretože sú flexibilné a flexibilita je kľúčová pri hľadaní správneho druhu dreva pre tzv. prírodnú panvicu.

Ako nato? Začneme s výrobou „venca“ ohýbaním jedného dlhšieho kusu dreva do oválu a následným prekrížením konca oválu. Ovál dokončíme zviazaním spodného kríženia flexibilnou kôrou z dreva (konečný ovál bude v tvare veľkého písmena D). Pomocou malých vetvičiek prepletieme ovál týmito paličkami, a nechávame kvôli dobrej flexibilite tieto paličky prečnievať. Potom, ak si želáme, aby bola prírodná panvička ešte stabilnejšia, pridáme cik-cakovito cez prúty iný tzv. „stabilizačný“ prút. Poskytne to jedlo podporu, a ak ste dosť šikovní, umožní vám to tiež posúvať drevo hore a dole, aby sa zmestili na konkrétne kúsky jedla.

Grilovanie nauhlí

Akonáhle máme pripravenúprírodnú panvičku“, stačí na ňu položiť jedlo. Pri príprave rýb to môžeme urobiť tak, že položíme dve rovnomerne rozrezané polovičky ryby na časť dreva a postupne otáčameCelý čas prípravy jedla, držíme panvičku niekoľko centimetrov nad plameňom, aby sme jedlo nespálili, a udržujeme ju v rovine, aby jedlo nespadlo.

 

 

3. Varenie na horúcom kameni

Viete, aká je prírodná alternatíva varenia na teflónovej panvici? Áno, je to varenie na horúcom kameni.

Ak použijeme plochý povrch, ako je napríklad kus menšej skaly, stačí ju zahriať nad ohňom, položiť na ňu jedlo a potom ho trochu zohriať. Uistite sa, že kameň je suchý, potom sa bude rýchlejšie zahrievať a že má aspoň jednu rovnú stranu, aby jedlo nepadalo. Očistíme ho oprášením alebo pretretím handrou a ubezpečíme sa, že je hrubší ako jeden palec, aby pri zahriatí na vysokú teplotu nad 100 °C teploty nepraskol.

Variť na kameni môžeme dvomi spôsobmi. Môžeme použiť buď malý kameň na spracovanie jednej porcie jedla, alebo môžeme umiestniť veľa menších kameňov na nízku a širokú pahrebu, tým pádom budeme mať možnosť pripraviť väčšie množstvo jedla. Ak chceme použiť viacej menších kameňov, budeme musieť nechať kamene zahriať na najmenej hodinu.

Akonáhle je kameň horúci, položíme naň jedlo a počkáme, kým sa uvarí – čas varenia, bude závisieť od toho, čo varíme a od našich požiadaviek na mäkkosť jedla. Keď je jedlo uvarené, neodstraňujeme ho z kameňa ale necháme ho na ňom a používame ho ako misu alebo tanier. Pokiaľ kameň vychladne, bude trvať najmenej pol hodinu, takže nám počas tejto doby udrží jedlo príjemné a teplé.

 

4. Varenie v parnej jame

Varenie v parnej jame je forma varenia pre prežitie v divokej prírode, ktorá sa používa už celé stáročia. Začneme balením potravín do veľkých listov, rovnako ako pri varení na uhlí, s tým rozdielom, že potrebujeme miesto, kde si môžeme vykopať jamu dostatočne veľkú na to, aby pojala uhlie a jedlo.

Pri vykopávaní jamy sa uistíme, že sme vykopali hĺbku jamy aspoň 30 – 60 cm. To je dostatok na to, aby sa tam zmestilo jedlo, ale je treba sa uistiť, že počas varenia neuniká para. Po vykopaní jamy zarovnáme jej spodnú časť s uhlím.

Rozžeravíme uhlie, rovnako ako pri varení na uhlí a počkáme, kým sa nerozžeraví a následne ho zahasíme aby iba tlelo. Potom položíme jedlo nad uhlíky a zakryjeme ho zemou, ktorú sme vykopali. Jedlo necháme aspoň niekoľko hodín dusiť a potom ho vykopeme!

 

5. Varenie na ražni

Určite sa zhodneme, že príprava jedla na ražni má svoje čaro. Existujú viaceré varianty ražní, ako zvyslé tak aj vodorovné, s jemnými zúbkami, ktoré pomáhajú udržať mäso, prípadne hladká vidlica na ražni. Nakoľko je priam nemožné si vziať so sebou na dlhšie kempovanie kovovú ražeň, máme pre Vás návod, ako si vytvoriť vlastnú ražeň iba pomocou dlhého a pevného dreva.

Zatiaľ čo si myslíme, že napichnutie malého množstva mäsa na kúsok dreva a jeho otáčanie na otvorenom ohni znie ľahko, varenie na ražni v prírode prináša so sebou viacero problémov. Na začiatku, každé mäso, ktoré má byť napichnuté na ražni, musíme podobne tak aj zviazať s ražňou. Mäso takto zostane na ražni pevné a zabráni sa jeho roztrhnutiu.

Tiež je dôležité pamätať na to, že mäso sa pri varení zmenšuje, takže aj keď si myslíme, že sme mäso pevne priviazali k ražni, stále to nemusí byť naozaj tak. Mäso na ražni ešte odporúčame priviazať drôtom, prírodnou flexibilnou a pevnou kôrou alebo povrazom. Ak pečieme celé zviera, nemôžeme tiež zabudnúť zviazať končatiny. Ak by sme tak neurobili, mäso na ražni bude vychýlené mimo ťažiska a je vysoká možnosť zlomenia oporných driev.

Musíme pamätať tiež nato, že ražeň treba aj otáčaťV ťažkých prírodných podmienkach nebudeme mať po ruke nejaké otáčadlo, pomocou ktorého budeme môcť automaticky otáčať mäso, takže budete musieť sedieť pri ohni a ručne ho otáčať sami.

Ak chcete zamieriť do prírody pohodlnejšie a skvele vybavení, pozrite sa TU

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia